3.26.2012

Atelierul de teatru:Noi fapturi propuse naturii

E o poezie semnata de Christian Morgenstern si suna ca un tren sonor ce trece prin corzile noastre vocale cu scopul vadit de a ne provoca la zambet, memorie si ceva dictie: Cangurangutanul, Gascangurul, Muscamila, Capraioasa, Prepelicapra, Gainorogul, Cocornutul, Vitaunul, Viespelicanul, Pisicainele, Rinocerbul, Bivolisita, Hipopandaul, Sacalaul, Brotacvila, Guvidra
Daca nu exista punct dupa toate astea, e limpede ca se asteapta ca niste capete nastrusnice de copii sa se aseze pe inventat noi fapturi. Zis si facut. Ce bucurie sa ai sub ochi niste fiinte iesite direct din creion de copil, recunoscatoare ca s-a gandit cineva sa le creeze.

1.Cristina Danila, 8 ani


Cristina Danila -Girialbina si bubucainele

Era odata un concurs de pictura. Girialbina (a se admira in desenul de mai sus) era juriul. Bubucainele si alte animale ciudate participau la concurs. Tema picturii era "Animalul ciudat preferat".  (Avand in vedere abundenta de atribute ciudate, sugerez publicului a intelege cuvantul cu pricina sinonim cu "normal" :) Bubucainele picta o girialbina. Girialbina se bucura foarte mult pentru pictura bubucainelui, incat ii dadu bubucainelui premiul. A doua zi a concursului, bubucainele picta alt animal ciudat. Girialbina se supara pe bubucaine pentru ca nu o pictase pe ea.
-Te voi da afara din concurs imediat!
Si uite asa o dadu pe bubucaine afara din concurs.
(Intotdeauna am admirat felul in care se incheie situatiile la copii: scurt si fara repercursiuni. Multumesc, Cristina!)

2.Denisa Martac, 9 ani

Astazi este ziua concursului, aici in ferma din Tennessee, SUA. La concursul de miss de anul acesta concurenta este serioasa, dar inainte (a se observa cum conditiile sunt prezentate ca avantaje) V-ati prins? Este un concurs pentru animale. Urmeaza  prezentarea concurentilor, printre care si o curca mai nervoasa si bineinteles cainpaunul nostru ( in desenul de  mai jos).
sa va prezint concurentii trebuie sa va informez legat de conditiile de participare ale concursului, aici ai voie sa ai patru picioare si un cioc foarte mare.
La ora 3:00 pm a inceput concursul, ultima runda consta intr-o etalare plina de gratie a unor rochii de seara (imaginati-va) demne de marile case de moda.
In spatele cainpaunului, pe scena, se afla fix curca cea motata. (stiu, "fixul" este foarte bine plasat in cazul curcii). Dezechilibrata de coada stufoasa a cainpaunului si neobisnuita cu tocurile de 15 cm (da, si eu as fi vrut sa vad curca pe tocuri, poate ne ajuta Denisa cu un nou desen), aceasta se prabusi.
Ea, enervata de situatie, ii rosti cainpaunului:
- Hei tu, uratule! Ce cauti tu aici, ciudatenie, nu vezi ca doar in-curci (despartirea imi apartine)? Pleaca de-aici!

Denisa Martac - Cainpaunul

-Dar eu doream doar sa ma simt frumoasa (cainpaunul era fetita)...si...poate chiar o sa castig o frumoasa excursie in California.
-Nu ai sanse, mai bine pleaca pana nu te faci de ras.
Cainpaunul pleaca plangand, dar in absenta lui este ales castigator si este anuntat de un alt concurent.
(Multumesc, Deni, asteptam si imaginea curcii inamice)


Sinele pe care merge povestea


3.Alexandru Lucan, 10 ani

Tigolupul (in desenul alaturat) se plimba linistit prin padure, cand vede o capraioasa nevinovata. Atunci se napusteste asupra prazii neputincioase. Fuse un festin pe cinste. Dupa cateva ore, iarasi i se face foame si cauta o bivolisita (se prea poate ca tigolupul acesta sa fi citit poezia de mai sus inainte sau e pur si simplu o amara coincidenta pentru bietele victime). Gasind-o, incerca sa o prinda, dar bivolisita era prea rapida, iar asa se da batut.

Alexandru Lucan - Tigolupul


Seara merge infometat acasa.
(Capraioasa nevinovata nu se pune. Multumesc, Alex)

UPDATE!
4. Eva Rizzoli, 10 ani

Micul pisiun al Evei



Eva Rizzoli - O petrecere cu surprize


5. Rares Copilu, 4 ani
Cum sa mai incep? Era odata un gainorog care s-a dus intr-o padure fermecata si a gasit niste oua fermecate. Inainte aici erau niste pirati intr-o racheta. Gainorogul i-a intrebat pe pirati unde sa se duca (-Ajungea gainorogul pana la racheta? - Da, uite, era mare cat racheta cu pirati.- Si ei ce-au zis? - N-au zis nimic, doar au aratat drumul) ca sa gaseasca ouale de lup. Au gasit ouale. Dupa ce-au mancat, puisorii de inorog (ca inorogul venise si cu puii lui) s-au transformat in papusi, iar gainorogul s-a transformat in lup.
Rares Copilu - Gainorogul pe rotile
6.Bogdan Cristea, 6 ani

A fost odata un cal care voia sa fie iepure. Dar nici iepure, nici cal. Cand se plimba prin parc (sa nu spuneti ca nu exista cai plimbareti prin parc - veti fi acuzati de deiscriminare, pe buna dreptate!) a intalnit o zana.
- Vreau sa fiu cu cap de iepure si cu corp de cal, a spus calul fara alte introduceri. Dar amandoua in acelasi fel.
Cand a zis ca vrea, zana l-a si transformat in iepurcal. Dar pe urma calul a vrut la loc, se zapacise, dar zana plecase. S-a intalnit cu un iepure.
- Cum de ai cap de iepure si corp de cal?
-Zana m-a transformat.
A inceput sa rada iepurele.
- Te ajut eu sa o cauti pe zana.
- Nu se poate, ca a plecat peste noi.
Dar i-a zis iepurasul:
-Am eu puteri.
Dar a gresit si l-a trimis in lumea dinozaurilor. Si s-a terminat.
Bogdan - Iepurcalul
7. Andrei Cristea, 8 ani

A fost odata un pinguin care s-a intalnit cu o girafa si s-au imprietenit. Au mers mult, pana au ajuns la Mos Craciun. Acolo nu erau decat spiridusii Mosului.
-Unde-i Mosul? a intrebat pinguinul.
-Dupa 24 de ore o sa vina.
-Nu putem astepta atata. O sa plecam. Am fi vrut sa ne uneasca.
Au stat pana noaptea, s-au ascuns de parintii lor. Cand a venit Mosul, girafa si pinguinul s-au dus la ei.
-Sunt prea obosit, daca vreti, maine dimineata.
Au venit din nou, Mosul uitase.
-Mosule, ne-ai promis ca o sa ne unesti.
-Da, daca vreti, mai incolo, pe la pranz.
La pranz:
-Uneste-ne, ca ne-ai promis!
-Poate maine dimineata. (daca nu stiati ce inseamna expresia "a o da din colt in colt" aflati acuma de la Mosu`).
Pe la ora 8 i-au unit si s-au numit pingirafe.

Andrei - Pingirafe si partile componente

Am aflat ulterior ca cei doi prieteni aveau interdictie pe teritoriul Frantei, cum ar veni pinguinii si girafele nu aveau voie sa intre pe taram frantuzesc. Cum nu exista interdictie pentru pingirafe, gasim ca au avut o idee geniala. Nu exista in nicio lege ceva referitor la o faptura care nici nu existase pana atunci. Asa ca, dupa o calatorie cu avionul, la vama li s-a spus:
-Poti sa intri.

Niciun comentariu:

Cursul de artă dramatică Imaginario: septembrie 2023- iunie 2024

            De 16 ani am lucrat la peste 70 de spectacole,  construite pe texte dragi copiilor:  pline de miez (”Momo”, ”Profetul”, ”Cutia c...