6.16.2009

LINISTEA VORBESTE

Extrase din LINISTEA VORBESTE, de Eckhart Tolle:

· Priviti la un copac, o floare, o planta. Permiteti atentiei voastre sa priveasca la ele. Vedeti cat de linistite, si cat de adanc inradacinate sunt ele in Fiinta. Lasati natura sa va invete linistea.
· Cand va uitati la un copac si ii percepeti tacerea, deveniti si voi linistiti. Astfel va conectati cu el la un nivel foarte adanc. Si veti simti ca sunteti una cu acel lucru pe care il observati in interiorul vostru si prin aceasta pace totala pe care o traiti. Sa va simtiti una cu toate aceste lucruri - asta este Iubirea.
· Fiti doar atenti la spatiul liber dintre doua ganduri, spartura, intinderea de liniste dintre cuvintele unei conversatii, sau dintre notele unei bucati muzicale de pian sau flaut, sau fiti atenti la pauza dintre inspiratie si expiratie.
· Este linistea numai absenta zgomotului si a continutului? Nu, este insasi inteligenta divina – constiinta din spatele lucrurilor din care se naste fiecare forma. Si cum ar putea fi ea separata de cine sunteti voi, in esenta? Forma care credeti ca sunteti voi, vine chiar din aceasta inteligenta nelimitata si este sustinuta de ea.
· Cand va uitati la un copac sau la o fiinta umana in liniste, cine credeti ca priveste? Ceva mult mai adanc decat persoana. Constiinta fara limite, ea insasi priveste la propria ei creatie.
· In Biblie, se spune ca Dumnezeu a creat lumea si a vazut ca este buna. Asta este ceea ce tu vezi cand privesti din starea de

liniste, fara ganduri.
· Cand esti plictisit, atunci poti sa satisfaci foamea mintii luand o revista, dand un telefon, sau butonand televizorul, navigand pe internet, mergand la cumparaturi, sau si asta nu este nenormal, transferand sentimentul de lipsa si nevoia mintii de mai mult, la corp, indopandu-l regulat cu mai multa hrana. Sau poti sta asa, plictisit, adunandu-te si doar sa observi cum este cand esti plictisit, odihnindu-te si doar sa observi. Si stai asa in repaos. Atunci cand aduci constiinta in aceasta traire, deodata, apare un spatiu si o liniste, asa cum stai tu acolo. La inceput mai putina, dar odata cu cresterea sentimentului interior de spatiu, senzatia de plictiseala va incepe sa diminueze din intensitate si din semnificatie. Asa ca… chiar si plictiseala va poate invata cine sunteti si cine nu sunteti voi.
· Si atunci veti descoperi ca un om plictisit nu este ceea ce pare a fi. Plictiseala, mania, intristarea, sau teama nu sunt ceea ce sunteti voi in esenta. Ele sunt conditionari ale mintii umane. Ele vin si pleaca.
·Simte energia din interiorul corpului tau. Atunci imediat zgomotul mental incetineste si pana la urma inceteaza. Simte aceasta energie in bratele tale, in picioare, in abdomen si in pieptul tau. Doar simtiti viata care sunteti, viata care anima trupul.
· Atunci corpul vostru devine, am putea spune ousa deschisa spre un sentiment adanc de viu care este in spatele emotiilor fluctuante si a gandirii voastre.
· Creatiile artistice, sportul, dansul, invatatul, consilierea – tot ce este mai bun in orice stiinta se obtine in momentul cand mintea ganditoare nu mai este deloc implicata, sau are doar un loc secundar. Atunci, o putere si o inteligenta infinit mai mare decat voi si totusi una in esenta cu voi, este ceea care se exprima atunci, creand. Si nu mai este un proces de decizie, - de cum sa se faca lucrurile - se intampla numai o actiune potrivita, si voi nu sunteti cel ce o faceti. Maretia vietii este opusul controlului. Numai atunci voi va aliniati de fapt cu aceasta constiinta minunata. In clipa aceea, ea este ceea care actioneaza, vorbeste, sau face ceva. · Adevarul este infinit mai cuprinzator decat poate mintea noastra sa cuprinda. Si niciun gand nu poate cuprinde Adevarul. In cel mai bun caz, poate doar sa indice spre el. De exemplu, se spune: ,,toate lucrurile sunt una”. El este un indicator, nu o explicatie. Sa intelegi aceste cuvinte, inseamna sa simti in adancul sufletului tau, adevarul spre care ele arata.
· La suprafata, pare ca momentul prezent este doar unul din multele momente. Fiecare zi a vietii tale pare sa fie formata din mii de clipe in care se intampla tot felul de lucruri diferite. Dar, daca te uiti mai adanc, nu exista decat un singur moment.Nu este viata doar aceasta clipa?Ea este singurul lucru de care nu puteti fugi si nu ai unde sa scapi de el. El este singurul factor constant din viata noastra. Si nu conteaza ce se intampla! Si nu conteaza nici cat de mult vi se schimba viata! Ci doar un singur lucru este sigur: PREZENTUL! Si daca nu ai unde sa fugi in prezent, atunci de ce sa nu il privesti, si sa ti-l faci prieten.
· Cand te imprietenesti cu momentul acesta, atunci te vei simti acasa, indiferent unde te vei afla. Dar atunci cand nu te simti acasa in prezent, indiferent unde te duci, vei cara cu tine peste tot o greutate – nelinistea.
· De fapt nu esti responsabil de viata pana nu esti cu totul responsabil si atent la cee ce faci acum. Asta pentru ca prezentul este singurul loc unde poate fi gasita viata.
· O simpla dar si radicala practica este: sa accepti orice apare acum, in interiorul sau in afara ta.
· Cand atentia ta se muta in prezent, apare o stare de alerta. Este ca atunci cand te-ai trezi dintr-un vis, visul gandurilor, visul despre trecut si viitor. Este o asa de mare claritate si simplitate. Nu mai este niciun motiv pentru a-ti mai face probleme. Este numai clipa aceasta asa cum este ea.
· In momentul in care intrati in prezent cu atentia voastra, atunci realizati ca intreaga viata este sacra, este un sacru in toate lucrurile pe care le percepeti atunci cand sunteti prezent. Si cu cat traiti mai mult in prezent, cu atat mai mult simtiti simplitatea si profunda bucurie a Fiintarii si sacrul intregii vieti.

Niciun comentariu:

Cursul de artă dramatică Imaginario: septembrie 2023- iunie 2024

            De 16 ani am lucrat la peste 70 de spectacole,  construite pe texte dragi copiilor:  pline de miez (”Momo”, ”Profetul”, ”Cutia c...